Министерството на енергетиката е възложило да се направи преглед на съответните

...
Министерството на енергетиката е възложило да се направи преглед на съответните
Коментари Харесай

Енергийното министерство назначи проверка в Булгаргаз

Министерството на енергетиката е упълномощило да се направи обзор на съответните политики на ръководство на " Булгаргаз " и на Българския енергиен холдинг, заяви отрасловият министър Александър Николов след решението на КЕВР за повишаване на цената на природния газ с 30% от 1 януари.

" КЕВР съблюдава нормативните условия, подадени от страна на " Булгаргаз ", почти напълно. Текущата разпоредба е рестриктивна. Управлението на количествата електрическа енергия е функционалност на " Булгаргаз ". Министерството ще извърши цялостен оглед на политиките на " Булгаргаз ", заради високите цени. Установените резултати ще бъдат обявени ", разясни Николов и добави, че цената на природния газ в България зависи от динамичността на цените на петрола, динамичност на цените на европейските газови пазари и лимитираните количества, които могат да се теглят от хранилището в Чирен.

Любопитното е, че преди дни министър председателят Кирил Петков уточни точно КЕВР, като регулатора, който " не си прави работата, защото неговата цел е да пази обществения интерес, да пази пазара и да измисли най-хубавия метод за тази отбрана ".

Енергийният министър заяви, че рискове за сдружения, свързани с топлоснабдяване на цялата територия на страната, ще бъдат избегнати, защото заради това, че покачването на цените е толкоз внезапно Министерство на енергетиката и Министерство на финансите ще приспособяват при потребност квалифицираните ограничения за обезщетения на сдруженията, които оперират на контролирания пазар.

" Това важи за целия отоплителен сезон. Спекулации по отношение на банкрути и прекъсване на топлоподаване по време на отоплителния сезон, няма да бъдат позволени ", увери Александър Николов.

По този метод Николов отговор на кмета на София Йорданка Фандъкова, която по-рано поиска среща с премиера Кирил Петков. " Видяхме, че от 1 януари цената на газа се повиши с 30%, това за доста от нашите сдружения е в действителност извънредно тежко, както за " Топлофикация София ", която продава на цени от 47 лв. за газ, а купува на 133 лева за газ. Аз съм поискала още преди празниците среща с министър-председателя. Днес още веднъж възобнових желанието си, с цел да седнем и да обсъдим по какъв метод могат да бъдат обезщетени всички общински сдружения, които не могат сами да се оправят с тази задача ", разяснява Фандъкова.

" В кратковременен проект понижението, което се следи през последните две седмици и топлото време, понижена консумация и увеличени доставки на полутечен газ, ще се отразят при започване на февруари. В средносрочен и дълготраен проект не престават напъните на високо административно равнище за усъвършенстване на доставките от Азербайджан, сподели Николов. Възложено е да се прегледат повода за закъснение на плановете за разширение на потенциалите в Чирен ", заяви още министърът на енергетиката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР